LONTONG: hoe maak je goede lontong?

Lontong is onmisbaar in de Indonesische keuken en wordt bij veel gerechten gegeten. Je kunt het eten bij de sate of bij de petjel en gado gado, maar ook met vele andere gerechten. Lontong is verkrijgbaar in kant en klare zakjes bij de toko en kan van gebroken rijst of hele rijst zijn gemaakt. De gebroken rijst hecht vaak beter tot vaste blokjes. Belangrijk is dat de lontong echt helemaal koud is voor je hem gaat snijden!







Ingrediënten:
- kant en klare zakjes lontong bij de toko.
- water











Bereiding:
- Zet een grote soeppan op met ruim water. De platte zakjes lontong gaan bij het komen flink uitzetten en moeten in de pan passen. Hou dus rekening met het aantal zakjes dat je tegelijk in een pan doet.
- Zodra het water kookt, doe je de zakjes lontong er in.
- Laat de lontong ongeveer een uur koken en draai ze tussendoor even om. Voeg eventueel tussendoor nog kokend water toe als het water teveel is ingekookt.
- Schep de bolle zakjes uit het water als de zakjes echt hard aanvoelen en laat ze uitlekken.
- Lontong moet helemaal zijn afgekoeld voordat je ze kunt gaan snijden
- Zodra de lontong is afgekoeld snij je een zakje in de lengte door en haal je de lontong in repen uit het plastic. Deze repen kun je in mooie kleine blokjes snijden.

Tip:  Probeer de lontong eens te eten met deze eenvoudig gule daging!

Rubriek: lontong

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoeveel gram zit er in een lontongzakje? Hoeveel gram per persoon?

Anoniem zei

Een typisch hollandse vraag; hoeveel gram per persoon.Het klinkt mij in de oren als het verhaal van de koekjestromnel ik zou zeggen minimaal 1 zakje per persoon. Wat echt niet kan is te weinig hebben en je gasten met nog honger laten vertrekken.

Unknown zei

Mijn vraag is of je zelf lontong kunt maken. Ik zit in Canada. Ben Indisch ( Merauke) maar ik vind het erg lekker met de gado gado. Zakjes heb ik hier nooit gezien. Bedankt voor de recepten. Net Oma Keasberry...

Indisch eten zei

Op Youtube kun je een aantal voorbeelden vinden om zelf lontong te maken. Zoek dan op bijv. resep lontong. https://www.youtube.com/watch?v=z44buDf9obA

Anoniem zei

Dan moet je een plastic zak hebben wat bestand is tegen heet water. Dan hele kleine spelde gaatjes in maken.

Unknown zei

125 gram

Unknown zei

125 gram

Christine Cohen zei

Paul Ooster an.. Online bestellen? Of familie/kennissen wat op laten sturen? Groet

Unknown zei

Lontong is machtiger eten dan gewone rijst dus vergis je niet

Unknown zei

OmaKeasbary waar ken die van ? Uit Amsterdam Hetty deVries is fam.van haar en haar zoon woont in Dokkum

Paul Oosterman zei

Favoriete kookboek. Omas Indische Keukengeheimen

Anoniem zei

Een half zakje per persoon is mijn ervaring.

Anoniem zei

Oma keasberry adviseert een katoenen zakje te maken van 14x22 cm dat je tot 4 cm onder de helft vult met gewassen rijst. Dicht naaien en koken. Na het koken en afkoelen zakje verwijderen.