Lemper ajam

Lemper is een favoriete Indonesische snack. Het is vrij bewerkelijk om te maken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het niet moeilijk. De meeste recepten missen vaak net die paar geheime ingredienten. Dit recept is een eigen recept en bevat alle benodigde ingredienten voor de juiste smaak!








Ingredienten kleefrijst
- 1 kilo ketan (witte kleefrijst)
- stukje kokosblok (toko of supermarkt) of santen
- zout naar smaak
- paar verse pandanbladeren (kun je invriezen)
- water
- om de kleefrijst minder te laten plakken aan de pan kun je optioneel een lepel olie aan de santen toevoegen.

Bereiding kleefrijst:
- Laat de ketan liefst een nacht of in ieder geval een paar uur in ruim water weken.
- Doe ze in een stoompan waarin een flinke laag water aan de kook is gebracht en stoom ze 15 minuten.
- Ondertussen in een andere pan santen aan de kook brengen (of water met een gedeelte of een heel blok kokos al naar gelang de hoeveelheid rijst), samen met een paar pandanbladen en wat zout. Het moet voldoende zijn om de hoeveelheid rijst in onder te dompelen. Laat even zachtjes koken tot de pandan gaat geuren. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
- Doe de hete gestoomde rijst in deze pan met kokosmelk en dompel ze onder. Laat dit minstens een kwartier staan tot het meeste vocht is opgenomen. Goed roeren.
- Doe daarna de ketan weer in de rijstsstomer en laat ze 30-45 minuten stomen tot de rijst gaar is. Ze mag niet papperig worden, dus tussendoor de gaarheid in de gaten houden.

Ingredienten vulling
- 2 kipfilets
- 4 kemirinoten (even poffen)
- 2 rode uien
- 2 knoflook
- stukje laos wortel (kun je gesneden invriezen)
- stuk sereh (kun je invriezen)
- 2 djeruk perut blaadjes (kun je invriezen)
- 2 theelepels suiker
- 1 bouillonblokje
- halve theel. kunjit (curcumapoeder)
- theel. ketumbar (korianderpoeder)
- mespunt djinten (komijnpoeder)
- 2 cm kokosblok

Bereiding vulling
- Zet de kipfilets op in een beetje water met zout en peper. Laat de kip gaar koken in een bodempje water.
- Doe in een staafmixer de uien (bewaar een halve ui om te bakken), knoflook en kemirinoten en maal ze tot een pasta.
- Doe de gare kip in het hakblok van de staafmixer en maal ze heel kort tot een soort gehakt. (bewaar het laagje bouillon)
- Verhit olie in de koekenpan en doe in de hete olie de 2 theel. suiker en bak de djeruk perut, laos en sereh mee.
- Bak de halve ui fijngesneden mee tot ze lekker gaat geuren.
- Dan direct de pasta van uien, knoflook en kemiri erbij, anders gaat de suiker branden.
- Laat het even bakken en doe er dan de trassi, ketumbar, djinten en kunjit bij en roer alles goed om.
- Doe er dan het maggiblokje en het kipgehakt bij en eventueel nog wat zout.
- Doe er nog een beetje kippenbouillon bij van de gekookte kip en het stukje kokosblok.
- Bak het tot het bijna droog is.
- Haal de kruiden er uit.

Lemper rollen
Lemper hoort eigenlijk in bananenblad te worden gerold, maar het gaat ook goed in plasticfolie. Laat de kleefrijst zoveel mogelijk afkoelen, dat maakt het rollen makkelijker. Zet een glas water klaar om de lepel steeds in te dopen vanwege het plakken.

- Snijd 25 rechthoekige stukjes folie van ongeveer 20 x 25 cm, al naar gelang hoe groot je de lemper wilt hebben.
- Leg met de lepel op een stukje folie een rechthoekige dunne plak kleefrijst.
- Spreid precies in het midden in de lengte een dunne streep vulling.
- Rol eerst de ene helft van de rijst over de vulling heen en daarna via de andere kant maak je het dicht.
- Pak de uiteinden en rol de lemper als een toffee zo vast mogelijk tot het een mooie gelijkmatige rol is en de vulling niet meer te zien is.

Je kunt de lemper heel goed invriezen. Daarna kun je ze in de magnetron een paar minuutjes opwarmen en zijn ze als vers. Opwarmen in de rijsstomer gaat ook, maar dat duurt langer.

Rubriek: snacks.

VIDEO: