Kue Lapis: Indonesische gestoomde koek in gekleurde laagjes van rijstemeel en tapiocameel

Kue Lapis is de heerlijke lekkernij van rijstemeel en kokosmelk die in gekleurde laagjes wordt gestoomd in de stoompan. Je moet er wel even tijd voor uittrekken, omdat je de koek laagje voor laagje moet stomen. Gebruik de kleurtjes van voedingskleurstof die je leuk vindt.Kue lapis vergt oefening om de juiste verhouding vocht en meel te vinden die je lekker vindt. De kue lapis moet niet te droog worden, maar smeuïg aanvoelen. Als het te droog is, dan moet je de volgende keer iets meer santen gebruiken.

Ingredienten:
- 900 ml. kokosmelk
- 400 gram suiker (basterdsuiker)
- snufje zout
- 180 gram rijstemeel
- 180 gram tapiocameel
- 3 zakjes vanillesuiker
- enkele druppels rode voedingskleurstof
- enkele druppels groene voedingskleurstof (pandanessence)
- olie om in te vetten
- grote stoompan
- theedoek

* Je kunt ook santen maken door een blok geperste kokos op te lossen in kokend water.
Bereiding:
- Maak zelf de santen door een flinke hoeveelheid gedroogde kokos in een schaal te doen en te overgieten met  ruim 1 liter heet water. Laat het even wellen en knijp en roer dan met je handen het water goed door de kokos heen zodat er kokosmelk ontstaat. Pak een andere schaal en een zeef en pers in gedeelten de kokosmelk uit de gedroogde kokos door de zeef in de deze schaal. Druk het steeds goed uit in de zeef. Als je niet aan de 900 ml. komt, dan kun je de uitgeknepen kokos nogmaals met wat heet water overgieten en opnieuw uitpersen. 
- Maak een beslag door het meel met de suiker en het snufje zout met de santen te mengen. Doe dit met kleine beetjes tegelijk, zodat er geen klontjes ontstaan.
- Verdeel het beslag in 2 gedeelten en voeg aan beiden een paar druppels kleurvloeistof toe. Wees hier voorzichtig mee, want het is al snel teveel. De kleur wordt na het stomen donkerder.
- Vet een springvorm in met een beetje olie.
- Laat in de onderkant van de stoompan het water aan de kook komen.
- Zet de springvorm in de stoompan en doe er een laagje beslag in.
- Wikkel een theedoek om het deksel van de stoompan, zodat het vocht niet terugvalt op de laagjes.
- Laat het laagje ongeveer 5 minuten stomen. Je kunt zie dat een laagje gaar is doordat de kleur dieper wordt en het er glazig gaat uitzien.
- Doe er dan een laagje met rode kleurstof op en herhaal dit proces om en om tot alle beslag op is.
- Laat daarna de hele kue lapis nog 10-15 minuten stomen. Haal de springvorm uit de stoompan en laat deze helemaal afkoelen voordat je de kue lapis uit de vorm haalt.

* Je kunt ook nog een witte laag toevoegen door het beslag in 3 delen te verdelen, waarbij je 1 deel wit laat. Zorg wel dat je altijd met een kleur begint en ook eindigt.
* Je kunt het beslag ook in een vorm stomen (roos of tulband), in plaats van in een springvorm. Zo kun je de mooiste creaties maken.

Rubriek: Kue en gebak

Geen opmerkingen: