Ajam ritja ritja (rica) is een zeer heet gerecht van kip. Het gerecht kan zowel droog worden gebakken, maar je kunt de kip ook laten stoven in de saus met santen.
Ingrediënten:
- 1 kip of 1 kilo kippendelen (kippenbouten of kippenpootjes)
- 2 uien
- 5 teentjes knoflook
- 2 sereh geknoopt
- 2 schijfjes djahé
- 5 rode lomboks of meer naar smaak
- 3 blaadjes djeroek poeroet
- extra rawits naar smaak
- 1 eetlepel sambal oelek (optioneel)
- 1 theelepel trassi
- 1 pandan blad
- 200 ml. dikke santen (kokosmelk)
- zout
- 3 eetlepels olie
Bereiding:
- Snij de kip in stukken.
- Maal de uien, knoflook, lomboks, djahé en rawits fijn.
- Verhit de olie in een pan en bak deze kruidenpasta enkele minuten, samen met de blaadjes djeroek poeroet en de trassi.
- Voeg de sambal oelek toe.
- Voeg de kip toe en bak alles goed rond om en voeg het zout toe.
- Voeg de sereh, de pandan en de kokosmelk toe.
- Laat het gerecht nog een half uur sudderen tot de olie uit de santen komt.
Bereiding droge Ajam Rica:
- Volg het recept, maar voeg bij de kruidenpasta nog 4 geroosterde kemiris bij het malen.
- Laat de kip even in de kruiden sudderen tot ze halfgaar is, onder voortdurend roeren tegen het aanbakken.
- Haal de blaadjes en sereh er uit en rooster de kip in de oven of onder de grill gaar.
- Bestrijk tussendoor de kip met de overgebleven saus.
Rubriek: kipgerechten
3 opmerkingen:
Hoelang moet je de kip bakken voordat je de kokosmelk toevoegt?
Gewoon roerbakken, kokosmelk er bij en dan de kip. Lekker laten garen in de bumbu i.p.v. bakken vantevoren
Heerlijk! Dit ga ik proberen!
Een reactie posten