Opor Ajam: Indonesische kip gestoofd in kokosmelk

Ajam Opor is een Indonesisch kipgerecht met santen en heerlijke kruiden. Het gerecht moet een lichte kleur behouden en lijkt een beetje op een soort curry. Je kunt er ook hardgekookte eieren in mee laten stoven, zodat deze ook de smaak opnemen van de saus. Het gerecht is geschikt voor wie niet van gepeperd eten houdt.









Ingrediënten:
- 1 hele kip in delen gehakt
- santen (als je een blok santen gebruikt, neem dan 1/4 blok)
- 3 salamblaadjes
- 3 djeroek poeroet blaadjes
- 5 cm verse laos
- 1 stengel sereh (geknoopt)
- kippenbouillonblokje of zout
- 1 eetlepel suiker
- stukje asem opgelost in 2 eetlepels water
- witte peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 kruidnagel of een mespunt kruidnagelpoeder
- olie

Kruidenpasta:
- 5 gepofte kemirienoten
- trassi (ongeveer ter grootte van 2 theelepels)
- 2 uien of 3 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 1 afgestreken eetlepel ketumbar (korianderpoeder)
- 1 theelepel djinten (komijn)

Bereiding:
- Bak de kipdelen rondom bruin in een paar eetlepels olie in een grote pan of wadjan.
- Voeg dan een liter water toe met de kruiden en het stuk kokosblok. Als je verse santen gebruikt zorg dan dat dit ongeveer een liter is, in combinatie met water. Verse santen is het lekkerste!
- Fruit de fijngewreven kruidenpasta in een beetje olie in een koekenpan en voeg deze toe aan de pan met kip.
- Laat dit stoven tot de kip gaar is en de olie uit de santen boven komt.
- Voeg in de laatste minuten eventueel een paar hardgekookte eieren toe en laat deze even meestoven.
- Dien de opor ajam op met rijst of lontong en gefruite uitjes!

*Tip 1: Je kunt ook wat gebakken aardappels aan het gerecht toevoegen. Bak daarvoor blokjes aardappel gaar en laat ze op het laatst nog even meestoven in het gerecht.
*Tip 2: Als je het gerecht een mooie gele kleur wilt geven, gebruik dan kunjit (kurkumapoeder) en laat de nootmuskaat en kruidnagel weg.
* Tip 3: In plaats van aardappels kun je ook blokjes gebakken tempee mee laten stoven.

Rubriek: lontong, kipgerechten


Geen opmerkingen: