Nasi Minyak: romige rijst met kruiden

Nasi Minyak wordt vooral op Sumatra en in Maleisië gegeten. Het gerecht heeft Arabische invloeden en bestaat uit rijst die in boter wordt gebakken met kruiden en pandan en daarna gekookt.









 Ingrediënten:
- 500-1000 gram basmatirijst (of pandanrijst)
- half kopje roomboter
- 1 ui
- 6 teentjes knoflook
- 2 stukken djahé van 3 cm
- 1 theel. koenjit (kurkuma)
- 1 kopje volle melk of dikke santen/kokosmelk
- water
- zout
- zonnebloemolie
- stokje kaneel
- 3 steranijs
- 3 kardemom
- 2 pandanbladeren
- gefruite uitjes

* De hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid rijst en de soort rijst en daar moet je mee experimenteren. Gebruik liever eerst iets minder water, voeg dan de rijst en santen toe. Mocht er niet genoeg water zijn dan voeg je extra water toe tot de rijst een vingerkootje onder water staat.

Bereiding:
- Was de rijst en laat ze uitlekken in een zeef.
- Snij de ui en knoflook fijn.
- Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een pan en doe daar de boter bij.
- Fruit de ui en knoflook en voeg de djahé (schillen en kneuzen) toe en bak dit tot de uien bruin worden.
- Doe er dan ongeveer 2 kopjes water bij met de koenjit en de pandanbladen (leg er een knoop in).
- Voeg de kaneel, kardemom en de steranijs toe.
- Laat dit aan de kook komen en voeg dan de melk (of santen) toe.
- Voeg dan de gewassen rijst toe. (de rijst moet een vingerkootje onder het vocht zitten, voeg eventueel wat extra water toe)
- Voeg zout naar smaak toe.
- Breng het aan de kook, roer alles goed om en zet de pan met het deksel op klein vuur.
- Na 20 minuten alles goed omroeren en nog 10 minuten laten staan.
- Haal de kruiden uit de rijst en dien ze op met gefruite uitjes (en eventueel wat geroosterde noten).

* Tip: Voeg een handje rozijnen toe tijdens het koken.

 Rubriek: rijstgerechten


VIDEO  NASI MINYAK

Geen opmerkingen: