Witte ketanrijst koken: hoe bereid je ketan putih?

Ketan wordt voor veel gerechten uit de Indische en Indonesische keuken gebruikt, zowel in hartige gerechten zoals bijvoorbeeld lemper en in zoete gerechten zoals ketan unti. Ketan wordt vaak bereid met santen en moet na het koken worden gestoomd in een stoompan.


Ingrediënten:
- 500 gram ketan
- 750 ml. water
- 50 gram van een blok santen of een blikje kokosmelk.

Bereiding:
- De ketanrijst eerst een paar keer goed wassen.
- Laat de ketan daarna 30 minuten in lauw water weken.
- Breng daarna de ketan met 750 ml (inclusief de hoeveelheid kokosmelk) water aan de kook. Als je een blok santen gebruikt, voeg dan het blok toe aan de 750 ml water en roer tot het is opgelost.
- Laat de ketan aan de kook komen en koken tot het vocht is opgelost (ongeveer 10-15 minuten).
- Zet het vuur dan lager en laat de ketan met het deksel op de pan nog 15 minuten zachtjes koken op het kleinste gaspitje.
- Doe daarna de ketan over in de stoompan, waarin 1 liter kokend water aan het koken is gebracht in de onderpan.
- Laat de ketan nu nog 20 minuten stomen.

Originele manier van ketan koken voor de lemper en ketan unti: 
- Laat de ketan liefst een nacht of in ieder geval een paar uur in ruim water weken.
- Doe ze in een stoompan en stoom ze 15 minuten.
- Ondertussen in een andere pan water met kokosmelk aan de kook brengen (of water met een blok kokos), samen met een paar pandanbladen en wat zout. Het moet voldoende zijn om de hoeveelheid rijst in onder te dompelen. Zet het vuur uit.
- Doe de gestoomde rijst in deze pan met kokosmelk. Laat dit minstens een kwartier staan tot het meeste vocht is opgenomen.
- Doe daarna de ketan weer in de rijstsstomer en laat ze 30-45 minuten stomen tot de rijst gaar is. Ze mag niet papperig worden.

* Als je geen stoompan hebt, dan kun je de ketan ook koken in een gewone pan of hapjespan met anti-aanbaklaag. Laat dan de ketan nadat het water aan de kook is gekomen 25 minuten op een zeer laag vuur staan, roer ze dan om, zet het vuur uit en laat ze nog 20 minuten nagaren met het deksel op de pan. Proef na 25 minuten koken of de ketan zacht genoeg is, en voeg eventueel wat water toe als de ketan nog harde stukjes heeft en laat ze iets langer op het kleine vuur staan.

Rubriek: rijstgerechten

Geen opmerkingen: