Sambal goreng tahu en tempeh met petehbonen

Sambal goreng tahu/tempeh (pedis) is een heerlijk vegetarisch gerecht van tahu en tempeh. De blokjes worden gebakken en daarna verwerkt in een hete saus van gekruide kokosmelk met petehbonen en rode lomboks.  Lekker met een tumis van groenten!








Ingrediënten:
- 2 rode ui
- 4 knoflook
- 3 tot 5 rode lomboks
- 1 eetlepel sambal oelek
- 2 volle theelepels suiker
- 2 blaadjes djeruk
- 1 stuk laos van 2 cm.
- 1 zakje diepvries petehbonen
- 1 salam blad
- 1 stengel sereh geknoopt
- 1 theelepel trassi
- kippenbouillonblokje/zout
- 3 kemiri
- 2 kopjes santen
- 1 of 2 blokken tahu
- 1 blok tempeh
- olie

optioneel (heldere) dunne vissaus

Bereiding:
- Maak eerst de saus.
- Pof de kemirinoten met de trassi in de pan zonder olie.
- Hou een halve ui apart en maal de rest van de uien, knoflook, kemiri, trassi, lomboks fijn.
- Verhit enkele eetlepels olie in een pan en bak eerst de halve fijngesneden ui, voeg de suiker toe.
- Voeg de gemalen kruiden toe, samen met het salamblad, de laos, de djeruk purut blaadjes en sereh.
- Voeg de sambal toe en bak alles enkele minuten.
- Voeg de santen toe en de petehbonen.
- Voeg bouillonblokjes of zout toe.
- Laat zachtjes koken terwijl je ondertussen de in blokjes gesneden tahu en tempeh in de hete olie bakt tot ze goudbruin zijn. Uitlekken en bij de saus doen. Nog 5 minuten laten stoven.
- Voeg eventueel nog wat extra water toe als je van meer saus houdt.
- Proef of er nog zout of suiker bij moet en voeg eventueel meer toe (en eventueel een scheutje vissaus).

Lekker met witte rijst en een tumis van groenten!

Tip:  Sambal goreng van tahu en tempee kun je goed invriezen. Maak een grotere hoeveelheid dan je nodig hebt en vries 1 of 2 porties in. Hier kun je later een heerlijk groentegerecht van maken met spitskool en/of taugé! Ontdooi de sambal goreng en bak eerst in wat olie gesnipperde rode ui en flink wat knoflook. Doe hier 3 theelepels suiker bij en 1/2 theelepel gepofte trassi. Voeg dan de sambal goreng toe en bak alles goed om. Voeg eventueel wat extra sambal oelek toe. Als het goed warm is, voeg dan de gesneden spitskool toe en eventueel wat extra kippenbouillonpoeder en dunne vissaus voor de juiste zoute smaak. Op het laatst eventueel nog taugé toevoegen.

Foto: Een restje sambal goreng opgebakken met spitskool en taugé!











Rubriek: vegetarische gerechten, tahu en tempee

2 opmerkingen:

frans w zei

rode ui 500 gram 7 ribu
knoflook 500 gram 10 ribu
lombok 1 kilo 8 ribu
sambal ulek gratis
suiker 1 kilo 12 ribu
daun jeruk
laos
peteh bonen
daun salam
sereh
trasie
kippenboilion blokje/zout
kemiri semua 10 ribu
santen dari 1 butir 5 ribu
tahu 1kilo 2ribu 500
tempeh 1kilo 4ribu
minyak goreng 1 liter 9 ribu
kecap ikan 1 liter 8 ribu

totaal 75.500 ribu
1 euro 14.000 rp
= 5.39 euro

Laura Buszewski zei

Vandaag uw recept gemaakt, heerlijk/enak 👌

Mvg Laura