Sambal goreng boontjes met garnalen en tahu of tempee

Sambal goreng boontjes is een lekker een simpel gerecht uit de Indische keuken. In deze sambal goreng worden naast boontjes, ook kleine gedroogde garnalen en tahu of tempée gebruikt.



Ingrediënten:
- 300 gram dunne sperziebonen of kouseband
- 1/ blok tahu of tempee
- 1 grote ui of 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- gedroogde garnalen (ongeveer een volle eetlepel)
- 1 of meer rode lomboks
- 1 eetlepel sambal oelek
- 2 blaadjes salam
- 1 schijf laos
- zout of bouillonblokje naar smaak
- 1 theelepel suiker
- 300 ml. santen
- stukje trassi (als je verse trassi gebruikt, leng dit dan aan met heet water)

Bereiding:
- Was de garnalen en laat ze even in een kopje heet water weken.
- Was de boontjes en snij ze in stukjes.
- Snij de tahu of tempee in kleine blokjes en bak ze lichtbruin in de olie.
- Maak santen door gedroogde kokos in heet water te wellen en dan uit te knijpen in een zeef. Dit kun je 2 keer herhalen. Of gebruik kant en klare kokosmelk uit pakje of van een blok santen.
- Wrijf of maal de uien, knoflook en lomboks fijn. (snij eventueel 1 lombok in dunne reepjes)
- Fruit dit in een paar eetlepels hete olie en voeg dan de gedroogde garnalen toe met de salam blaadjes, de laos, de trassi en de sambal oelek.
- Fruit dit even met elkaar en voeg dan de tahu of tempee toe en de santen.
- Voeg suiker en zout naar smaak toe en laat dit even sudderen.
- Voeg dan de boontjes toe.
- Laat het gerecht sudderen tot de boontjes gaar zijn en de olie uit de santen komt. Het gerecht moet smeuïg zijn en dus niet teveel vocht bevatten.

Rubriek: groenten

Geen opmerkingen: