Lotek: pittige groentensalade uit West-Java

Lotek is een pittige groentensalade uit West Java en lijkt op gado gado. De saus is echter zoeter, pittiger en bevat het kruid kentjoer. De lotek wordt gegeten met lontong en gegarneerd met kroepoek en gebakken uien.







Ingrediënten:
- verse groenten zoals sperziebonen, kangkung, tauge, komkommer en witte kool.
- tahu
- lontong
- gebakken uitjes
- kroepoek of emping

Ingrediënten saus:
- verse pinda's of 3 eetlepels pindakaas met nootjes
- 1 ui
- 3 knoflook
- afgestreken theelepel kentjoerpoeder of 3 cm. verse kentjoer
- 1 theelepel trassi
- 2 rode lomboks fijngewreven of 1 eetlepel sambal oelek
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 1 eetlepel citroensap
- 1 tot 2 eetlepels suiker of gula jawa
- 1/2 theelepel zout
- stukje tamarinde met 2 eetlepels water
- optioneel een gekookte aardappel

Bereiding:
- Kook de lontong het eerst, zodat deze kan afkoelen.
- Bak de tahu in kleine blokjes goudbruin en laat uitlekken.
- Was de groenten, snij ze in stukken en blancheer ze apart van elkaar. De sperziebonen moeten wat langer worden geblancheerd dan de kool, kankung en taugé. Deze hoeven alleen kort in het kokende water. De komkommer kan rauw worden gebruikt.
- Maal of wrijf de lomboks (of sambal) fijn met de djeroek poeroet blaadjes, de kentjoer en de trassi.
- Als je verse pinda's of een gekookte aardappel gebruikt, wrijf deze dan ook mee.
- Snij of wrijf de ui en knoflook heel fijn en fruit dit even in wat olie.
- Voeg dit toe aan de pasta en meng alles goed met elkaar.
- Voeg het tamarinde-water toe en de pindakaas.
- Voeg het citroensap toe en een kopje water tot het een smeuïge saus is.
- Voeg de suiker toe en zout naar smaak (als je sambal gebruikt is het al zout genoeg).
- Doe de groenten en tahu in een schaal en vermeng deze met de saus.
- Dien op met lontong en garneer met gebakken uitjes en kroepoek.

Rubriek: lontong, groenten

Geen opmerkingen: