Sajoer Lodeh met tahu of tempee: Indonesische groenten in kokosmelk

Sajoer lodeh is een bekend gerecht van groenten uit de Indische keuken. Verse groenten worden samen met tahu of tempee in kokosmelk gekookt en bij de rijsttafel of met witte rijst en een vleesgerecht gegeten.









Ingrediënten:
- 250 gram sperziebonen
- een halve witte kool in stukken gesneden (geen reepjes, maar vierkante stukken)
- 1/2 blok tahu of tempee in kleine blokjes gesneden.
- 1 klein blikje rebung (bamboescheuten)
- 2 grote wortelen in reepjes gesneden
- 2 uien of 4 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode of groene lomboks in dunne schuine reepjes gesneden
- 1 groot glas dikke santen (kokosmelk)
- 1/2 pakje petehbonen uit de diepvries (toko)
- zout
- 3-4 eetlepels olie

Kruiden:
- 3 blaadjes salam
- 1 stengel sereh geknoopt
- 1 stuk laos van 4-5 cm.
- 1 theelepel trassi
- 1 theelepel suiker
- 5 kemirinoten (geroosterd en fijngestampt)
- 1 afgestreken theelepel ketumbar

Bereiding:
- De tahu moet eerst lichtbruin worden gebakken. Mocht je tempee gebruiken, dan kan deze ongebakken in de sajoer.
- Fruit in een koekenpan in een paar eetlepels olie de fijngesneden ui en knoflook. Voeg dan de fijngewreven kemirinoten toe en de trassi. (je kunt de ui, knoflook, kemiri en trassi ook fijnmalen tot een pasta)
- Breng ondertussen een liter water aan de kook in een andere grote pan.
- Doe hierin de laos, sereh en de salam blaadjes.
- Voeg de spercibonen, wortelen, rebung en witte kool toe.
- Voeg de gebakken kruiden toe uit de koekenpan.
- Voeg dan de lombok, petehbonen, de gebakken tahoe of tempee en de kokosmelk toe.
- Voeg zout, suiker en ketumbar toe en laat alles sudderen tot de groenten bijna gaar zijn.
- Als er te weinig vocht is kun je nog wat water of dunne santen toevoegen.

Rubriek: groenten


Geen opmerkingen: