Panada: Heerlijke pasteitjes met een pittige tonijnvulling

Panada's zijn heerlijke Indonesische pasteitjes gevuld met een pittige vulling van tonijn.









Ingrediënten deeg:
- 250 gram bloem
- 1 zakje droge gist
- 1 ei
- halve theelepel zout
- 50 gram suiker
- 150 ml warme santen (kokosmelk)
- olie om te bakken

Ingrediënten vulling:
- 2 blikjes tonijn op waterbasis
- 3 rode uien
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode lombok
- 5 gepofte kemirinoten
- 1 tomaat
- 1 daun pandan blad
- 1 theelepel trassi
- 4 blaadjes daun djeruk perut
- 1 eetlepel vissaus
- halve theelepel ketumbar
- 2 eetlepels fijngesneden selderij
- een paar eetlepels santen (kokosmelk)
- 1 theelepel suiker
- zout naar smaak

Bereiding deeg:
- Meng de santen met het zout en de suiker. 
- Doe de bloem met de gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin het ei.
- Voeg dan de santen toe en roer alles goed door elkaar.
- Kneed er dan een soepel deeg van met eventueel wat extra bloem als het teveel plakt.
- Laat het deeg afgedekt minimaal een uur rijzen.

Bereiding vulling:
- Maal de uien, knoflook, lomboks, kemirinoten, trassi, ketumbar en suiker tot een pasta.
- Verhit wat olie in een pan en fruit deze pasta even samen met het pandanblad en de blaadjes djeruk perut.
- Voeg dan de fijngesneden tomaat toe en laat dit zachtjes bakken zodat de pandan en djeruk perut hun smaak afgeven.
- Voeg de eetlepel vissaus toe.
- Voeg dan de tonijn toe en voeg eventueel zout naar smaak toe.
- Voeg op het laatst wat santen (kokosmelk) toe en de fijngesneden selderij.
- Laat dit droogbakken en laat uitlekken in een vergiet als het nog te vochtig is.
- Haal het pandanblad en de djeruk perut er pas uit als je de pananda's gaat maken.

Vullen en bakken:
- Het gerezen deeg in balletjes verdelen.
- Rol ze uit tot een mooi rondje en vul ze met de tonijn (1 eetlepel). Vouw ze dubbel tot een halve maan en maak de randen gedraaid dicht.
- Laat ze nog even narijzen en bak ze dan in de diepe hete olie tot ze mooi goudbruin zijn.

Rubriek: pastei en snacks

Geen opmerkingen: