Sambal goreng van tahoe en tempé


Tahoe en tempé zijn heel geschikt om te verwerken in een sambal goreng. Heerlijk als bijgerecht voor de rijsttafel of als vleesvervanger voor vegetariërs.Ingrediënten:
- 1 blok tahoe
- 1 blok tempé
- santen
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 rode Spaanse pepers (eventueel van de pitjes ontdaan)
- 1 grote rijpe tomaat of een halve eetlepel tomatenpuree
- kippenbouillonblok
- 2 theelepels suiker
- zout
- stuk verse laos
- stuk verse gember (djahé)
- 1 stengel sereh (maak hiervan een knoop)
- 2 blaadjes salam
- 1 theelepel ketumbar
- 2 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
- stukje trassi
- olie

Bereiding:
- Snij de tahoe en tempé in blokjes. Bak ze afzonderlijk in de hete olie. De tahoe moet wat langer gebakken worden dan de tempe. De tempe hoeft maar kort gebakken te worden en moet niet krokant worden. Laat ze uitlekken.

- Doe 1-2 gedroogde kokos in een bakje en doe daar 2-3 kopjes heet water overheen. Pers die heel goed uit boven een bakje en vang de santen op. Herhaal dit nogmaals met iets minder heet water en zet de santen apart. De uitgeperste kokos gebruik je niet.

- Maal de uien met de knoflook fijn en doe dit ook met de pepers en tomaat.

- Verhit een paar eetlepels olie en doe hierin de suiker. Voeg de verse kruiden toe en bak deze even mee.Voeg daarna de uien-knoflook toe en daarna de peper en tomaat, de trassi, ketumbar en het kippenbouillonblok.

- Blus het af met de santen en laat aan de kook komen en 5 minuten koken. Voeg dan de gebakken tahoe en tempe toe en laat het gerecht nog even sudderen tot het meeste vocht is ingekookt en de olie uit de santen komt. Voeg naar smaak extra zout toe.

Tip1: Voor extra smaak kun je een eetlepel Thaise rode currypasta meebakken.
Tip 2: Als je het makkelijker wilt, kun je in plaats van verse santen ook kant en klare kokosmelk gebruiken uit blik, pakje of van een blok santen.
Tip 3: Voor nog meer smaak kun je wat petehbonen mee laten koken.

Meer tahu en tempe


Geen opmerkingen: