Kentang Kering: Indonesische sambal van geraspte aardappel

Heerlijk bij de Indische rijsttafel: Kentang Kering! Flinterdunne aardappelstokjes die worden gebakken met lombok en kruiden. Deze sambal is het lekkerste met vers geraspte aardappel, maar bij tijdgebrek kun je ook de kant en klare aardappelstokjes kopen en deze verwerken.










Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 2 rode uien
- 5 teentjes knoflook
- 4 rode lomboks (Spaanse pepers)
- stukje verse laos
- 2 salamblaadjes
- 2 eetl gula jawa (palmsuiker)
- zout

 
Bereiding:
- Schil de aardappels en rasp deze boven een grote kom met water in fijne reepjes.
- Knijp de aardappels goed uit boven een zeef en droog ze zoveel mogelijk met een schone doek of keukenpapier.
- Bak de geraspte aardappel krokant in de hete olie en laat ze daarna uitlekken in een zeef.
- Wrijf de lombok fijn met wat zout.
- Doe er de knoflook bij en wrijf deze ook fijn.
- Snij de ui in dunne reepjes.
- Verhit wat olie in de wok en bak hierin de ui tot ze gaat geuren.
- Doe er de lombok-knoflook pasta bij en roer alles goed om.
- Voeg de salamblaadjes en laos toe en laat deze meebakken.
- Voeg dan de fijngesneden gula jawa toe en laat deze smelten.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Laat het even zachtjes bakken tot de kruiden zijn ingetrokken en roer dan de gebakken aardappel er doorheen.

Meer sambal.


VIDEO


Geen opmerkingen: