Ajam besengek: Indonesische kip in kruidige kokosmelk
Ajam besengek of ayam besengek is een Indonesische gerecht van gebakken kip in een heerlijke kruidige saus met kokosmelk.
Ingrediënten:
- 1 kip in stukjes gesneden
- 3 eetlepels olie
- 1 stengel sereh
- 2 blaadjes djeruk perut
- 500 ml. santen
- 2 eetlepels tamarinde water
Bumbu:
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 cm verse kunjit (of kunjitpoeder)
- 6 kemirinootjes
- 2 theelepels ketumbar
- 1 theelepel djinten
- 1/2 theelepel trasi
- 1 rode lombok
- 2 theelepels suiker
- zout
Bereiding:
- Bak de stukken kip met wat zout in de olie tot ze goudbruin zijn en leg ze apart.
- Wrijf de uien, knoflook en kruiden in de vijzel of blender fijn.
- Verhit de overgebleven olie van de kip en bak hier in de kruidenmassa met de geknoopte sereh stengel en de blaadjes djeruk perut.
- Voeg dan de santen toe en breng de saus zachtjes aan de kook.
- Doe er de stukken gebakken kip weer bij en het tamarinde-water en laat de saus koken tot de kip geheel gaar is en de saus enigzins is ingedikt.
Rubriek: kipgerechten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Prima basis recept. Voor de kemirinoten zou ik ze eerst even voor bakken in een oven of iets dergelijks. Ze zijn dan namelijk makkelijker te verpulveren. Daarnaast is het mogelijk om uien te vervangen voor sjalotjes.
Kemiri moet nooit rauw gegeten worden,anders zijn ze licht giftig.
Hoe maak ik van tamarindepasta tamarinde water. Wat is de verhouding?
Een reactie posten