Nasi kuning wordt in Indonesië gegeten bij speciale gelegenheden. De kleurstof in de kunjit zorgt voor een felgele rijst die symbool staat voor geluk, omdat het ook een beetje op goud lijkt. Soms wordt de rijst geserveerd in mooie torentjes, die je kunt maken door bananenblad of stevig bakpapier te vouwen als een patatzakje, de gare rijst erin te proppen en die na even aandrukken omgekeerd op een bord te storten.
In dit recept wordt de nasi kuning gestoomd, maar daarvoor moet je wel goed weten hoeveel santen je ongeveer nodig hebt voor de hoeveelheid rijst. Dat is afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt. Als het niet lukt om de rijst goed te krijgen, dan kun je ook de nasi kuning in een gewone rijstpan koken. Je zorgt er dan voor dat de santen een vingerkootje boven de gewassen rijst staat en laat de rijst aan de kook komen. Zodra er putjes in de rijst vallen, doe je het deksel er op en laat je de rijst een half uur op het kleinste gaspitje gaar worden. Na 20 minuten een keer door roeren en weer het deksel op de pan doen.
Ingredienten:
- 500 gram rijst
- ongeveer 1100 ml. santen
- beetje zout (optioneel)
- 2 theelepels kunjit (curcuma)
- 2 salamblad
- 2 pandanblad
- 1 stengel sereh
Bereiding:
- Spoel de rijst in een pan goed uit door steeds met schoon water de rijst te wassen tot het water helder is.
- Giet het water af door de rijst in een zeef te doen.
- Zet de santen op met de salam, pandanbladen en sereh.
- Leng de kunjiit aan met wat water en doe dit erbij.
- Laat dit even koken en doe dan de gewassen rijst erbij.
- Breng opnieuw aan de kook en laat onder voortdurend roeren de rijst al het water opnemen.
- Doe de nasi kuning dan over in een stoompan en laat ze gaar stomen.
- Verwijder de kruiden voor het opdienen.
Tip 1: Je kunt ook een kleine hoeveelheid kleefrijst (ketan) bij de gewone rijst toevoegen, zodat er makkelijk torentjes van kunnen worden gemaakt bij het opdienen.
Tip 2: Serveer de nasi kuning met bijv. stukjes komkommer, sambal goreng van tempé, gefruite uitjes en gebakken kip.
Meer rijstgerechten.
6 opmerkingen:
Heerlijk die Nasi Kuning he?? Waarmee eten jullie nasi kuning het liefste?
Kip
Mes en vork
Fout antwoord. Indo's eten met de hand of met een lepel
nasi koenig eten wij altijd met ajam pedis en zoete vlees
Nasi kuniggggg met rendangggg natuurlijk tochhh aduhhhh seg
Een reactie posten