Kue Lapis die altijd lukt!


Kue Lapis is de heerlijke gestoomde Indonesische koek met gekleurde laagjes. Als je het nog nooit hebt gemaakt, dan lukt het met dit recept zeker om als beginner een heerlijke zoete traktatie te maken! De hoeveelheid ingrediënten voor dit recept is voor een springvorm van 25 cm.Ingrediënten:

- 4 blikken kokosmelk van 400 ml.

- 5 pandanbladeren

- 450-500 gram tapiocameel

- 300 gram  rijstmeel

- 500 gram suiker

- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)

- 1 volle theelepel zout

- groen pandanextract

- rode voedingskleurstof

 

Bereiding: 

- Doe de kokosmelk in een pan met de pandanbladeren, zout, suiker en vanillesuiker. Laat dit een tijdje zachtjes koken tot de pandan zijn geur afgeeft. Laat afkoelen.

- Doe in een beslagkom de beide soorten meel en meng ze door elkaar. Voeg dan in kleine beetjes het beslag met een garde toe zodat er geen klontjes ontstaan en roer het tot een gladde massa. Het beslag moet niet zo dik zijn als pannenkoeken beslag, iets dunner. Als het te dik is wat water toevoegen. Zeef het beslag.

- Verdeel het meel over 2 of 3 kommen. Je kunt zelf de kleuren bepalen van de laagjes. Ofwel alleen groen/wit, ofwel rood/wit/groen.

- Doe in een kom een paar druppels rode kleurstof en in een andere kom het groene pandanextract. Laat 1 kom zonder kleur.

- Als je geen grote stoompan hebt dan kun je een grote soeppan nemen en daarin iets inleggen waarop de vorm past, bijvoorbeeld de pan van een rijstkoker die je met water vult om te verzwaren zodat hij vast blijft staan op de bodem.


 


- Vul de grote pan met water en zet de vorm (invetten met beetje olie) op de verhoging. Zodra het water kookt begin dan met een laagje rood beslag. Na ongeveer 5 minuten is het gaar en dan kun je een laagje wit beslag toevoegen en zodra het gaar is een laagje groen beslag. Dit doe je om en om  en eindig met een laagje rood beslag.

- Zodra je het laatste laagje hebt gebruikt stoom de hele kue lapis nog ongeveer 20 minuten. Zorg wel dat er genoeg water in de pan zit zodat het niet droog kan koken.

- Haal de vorm uit de pan en maak na een half uur met een mes rondom wat los, zodat hij makkelijk uit de vorm los laat zodra het helemaal is afgekoeld. De lapis is de eerste dag nog zacht, maar de volgende dag is het steviger. Als het te stevig is, dan even 20 seconden in de magnetron.

- Je kunt de plakjes in plasticfolie inpakken om uit te delen! 

 Labels: Kue en gebak


 
 
 Geen opmerkingen: