Ketan Unti: heerlijke kleefrijst met een topping van kokos met bruine suiker

Ketan Unti is een heerlijke lekkernij van kleefrijst met een topping van geraspte zoete kokos met gula jawa.

Ingrediënten:
- 1 kilo ketanrijst
- santen of water met kokosblok
- 1/2 theelepel zout
- 2-3 pandanbladen vers

Bereiding kleefrijst:
- Laat de ketan liefst een nacht of in ieder geval een paar uur in ruim water weken.
- Doe ze in een stoompan waarin een flinke laag water aan de kook is gebracht en stoom ze 15 minuten.
- Ondertussen in een andere pan santen aan de kook brengen (of water met een gedeelte of een heel blok kokos al naar gelang de hoeveelheid rijst), samen met een paar pandanbladen en wat zout. Het moet voldoende zijn om de hoeveelheid rijst in onder te dompelen. Laat even zachtjes koken tot de pandan gaat geuren. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
- Doe de hete gestoomde rijst in deze pan met kokosmelk en dompel ze onder. Laat dit minstens een kwartier staan tot het meeste vocht is opgenomen. Goed roeren.
- Doe daarna de ketan weer in de rijstsstomer en laat ze 30-45 minuten stomen tot de rijst gaar is. Ze mag niet papperig worden, dus tussendoor de gaarheid in de gaten houden. 
 
Topping van kokos over de Ketan Unti:
- 3-4 schijven gula jawa
- 3 eetlepels suiker of schenkstroop
- 1 pandanblad waar je een knoop in maakt
- 1 geraspte kokosnoot of gedroogde geraspte kokos
- snufje zout
- 100-150 ml water

Bereiding topping:
- Breek de gula djawa in kleine stukjes. Doe ze in een pan met het water.
- Voeg de suiker, het zout, pandanblad toe aan het water en roer op matig vuur tot de suiker is opgelost.
- Voeg dan de geraspte kokos toe en blijft roeren tot ze geurig is (ongeveer 15-20 minuten).
* Je kunt ook de uitgeperste geraspte kokos gebruiken als je verse santen hebt gemaakt voor de kleefrijst, zodat je deze kokos niet hoeft weg te gooien. Doe er nog wel wat extra droge kokos bij.

* Het vergt wat oefening om ketan goed te krijgen. Voor wie de traditionele manier te omslachtig is en voor wie geen rijststomer heeft, is het ook mogelijk om de ketan gedeeltelijk te koken en dan in de magnetron te stomen. Niet hetzelfde resultaat als de traditionele manier, maar het kan er mee door. Bereiding;
- Neem een flinke hapjespan (anti-aanbaklaag) en laat de ketan hier in ruim water een nacht of paar uur weken. 

- Schenk het water er af en voeg dan santen toe tot de rijst 1-2 vingerkootjes (ligt aan de hoeveelheid ketan) onder staat. Voeg pandanblad toe, wat zout en een lepel olie. 
- Onder goed roeren aan de kook laten komen. Zet het met deksel een half uur op een klein pitje, roer na 20 minuten even om. 
- Stoom de ketan dan in een afgedekte magnetronschaal (eventueel in gedeelten) gaar. Voeg eventueel een beetje water toe als de ketan nog harde stukjes heeft. Tussendoor steeds kijken of de ketan niet te papperig wordt.

Rubriek: kue en gebak


* In onderstaande video met het recept van Dadar Gulung kun je zien hoe de kokos met gula djawa en pandan moet worden gemaakt. In plaats van in de pannenkoekjes doe je de kokos over de gekookte ketanrijst.

Geen opmerkingen: