Nasi Kuning in de rijstkoker klaarmaken


Traditioneel wordt nasi kuning bereid in een rijststomer. De rijst wordt dan eerst voorgekookt met de santen en kruiden en later gaar gestoomd in de rijststomer. Veel mensen gebruiken echter een rijstkoker om hun rijst te bereiden en hebben geen rijststomer in huis. Nasi kuning kun je ook klaarmaken in een rijstkoker. Onderstaand recept toont hoe dit moet.

Ingrediënten:
- 500 gram rijst ( of meer naar gelang het aantal personen)
- 100 tot 200 ml. dikke santen
- water of dunne santen tot het een vingerkootje boven de rijst staat
- 2-3 blaadjes salam
- 1 sereh stengel
- 1 pandanblad (optioneel)
- zout of kippenbouillonblokjes naar smaak
- afgestreken theelepel kunjit of stukje verse kunyit

Bereiding:
- Was de rijst goed tot het water schoon is.
- Doe de gewassen rijst in de rijstkoker.
- Doe er dan de dikke santen bij.
- Voeg daarna water of dunne santen toe tot het water een vingerkootje boven de rijst staat.
- Voeg de sereh, de salamblaadjes, het pandanblad en (fijngewreven) kunjit bij.
- Voeg zout (of kippenbouillonblokjes) naar smaak toe.
- Roer alles goed om en kook de rijst daarna gaar in de rijstkoker.
- Verwijder voor het opdienen de kruiden.

Serveer met bijgerechten, zoals bijvoorbeeld reepjes omelet, abon, krupuk, ajam goreng, sambal goreng kentang kering, orak-ark kering tempé en sambal.

Rubriek: rijstgerechten 


Geen opmerkingen: