Abon Ajam: Indonesische drooggebakken kip met kruiden en kokos


Abon is een heerlijk Indisch gerecht dat wordt gemaakt van droog gebakken vlees of kip met kruiden en kokos. Het wordt als bijgerecht gegeten bij de rijsttafel.

Ingredienten:
- 1 kg. kipfilet
- 8 blaadjes djeruk perut
- 2 stengels sereh (gekneusd en daarna geknoopt)
- 100 ml kokosmelk (geperst van geraspte kokos of uit blik)
- zout naar smaak
- zonnebloemolie

Kruiden/Bumbu
- 5 teentjes knoflook
- 1 ui
- 3 rode lomboks
- 1 cm. kunjitwortel of 1/2 theel. kunjit-poeder (curcuma)
- 4 kemiri nootjes
- zout naar smaak
- 1/2 eetlepel gula djawa (bruine Javaanse suiker)

Bereiding:
- Kook de kip in water met zout naar smaak tot het vlees gaar is.
- Haal de kip uit het water en sla met een vijzel of hamer tot ze helemaal plat en pluizig is.
- Wrijf of maal de ui, knoflook, lomboks, kemiri, kurkuma en gula djawa tot een pasta.
- Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de gemalen pasta met de djeruk-perut blaadjes en de sereh tot de geur goed is vrijgekomen.
- Voeg dan het fijngestampte kippenvlees toe en bak dit even mee.
- Doe er dan de kokosmelk/santen bij en laat alles onder regelmatig roeren bakken tot het vocht helemaal is ingekookt.
- Verhit dan een paar flinke eetlepels olie en bak dan de gekruide kip tot ze helemaal krokant is.
- Laat de kip uitlekken op keukenpapier en trek daarbij de kip zoveel mogelijk uit elkaar om te voorkomen dat het aan elkaar vast gaat plakken. 
Serveer met gefruite uitjes.

Rubriek: kipgerechten