Ingrediënten:
- 1 kip van 1 kg
- 3 1/2 water
- 4 bosuitjes
- 1 kip van 1 kg
- 3 1/2 water
- 4 bosuitjes
- 125 gr rijst
- 6 rode lomboks
- 6 rode lomboks
- 7 sjalotjes
- 7 rawits
- 1 serehstengel
- 3 blaadjes daun djeruk purut
- 7 rawits
- 1 serehstengel
- 3 blaadjes daun djeruk purut
- zout naar smaak
- scheutje ketjap manis of ketjap asin
- scheutje ketjap manis of ketjap asin
- fijngesneden selderij
- olie
- emping melinjo (enigszins bitter kroepoek, kant en klaar verkrijgbaar bij de toko)
Kruiden/Bumbu
- 3 kemiri
- emping melinjo (enigszins bitter kroepoek, kant en klaar verkrijgbaar bij de toko)
Kruiden/Bumbu
- 3 kemiri
- 1 theel. ketumbar
- 3 teentjes knoflook
- 1 cm kunjit (kurkuma)
- 1 cm kunjit (kurkuma)
Bereiding:
- Snijd eerst de kip in stukken en kook deze gaar in 30 minuten in ruim 3 liter water met zout of kippenbouillonblokjes. Haal de kip uit de pan en laat het uitlekken. Bewaar 3 liter bouillon.
- Wrijf de kemirinootjes fijn met de ketumbar. Voeg hierbij de fijgesneden knoflook en schoongemaakte kunjit.
- Snijd eerst de kip in stukken en kook deze gaar in 30 minuten in ruim 3 liter water met zout of kippenbouillonblokjes. Haal de kip uit de pan en laat het uitlekken. Bewaar 3 liter bouillon.
- Wrijf de kemirinootjes fijn met de ketumbar. Voeg hierbij de fijgesneden knoflook en schoongemaakte kunjit.
- Snij de bosuitjes en de selderij fijn en de sjalotjes in dunne reepjes
- Verhit in een wok de olie en bak hierin de sjalotjes bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier
- Bak dan de kip in dezelfde olie krokant en trek daarna het
vlees in sliertjes.
- Was de rijst tot het water helder is en kook in ongeveer een uur de rijst in 2 liter bouillon tot pap.
- Was de rijst tot het water helder is en kook in ongeveer een uur de rijst in 2 liter bouillon tot pap.
- Kook vervolgens de rawits en de lomboks kort in wat water en wrijf of maal deze
dan fijn met wat zout en hou ze apart als sambal.
- Knip het bovenste gedeelte van de sereh af en leg in de rest van de stengel een knoop.
- Fruit de kruiden/bumbu in 3 eetlepels van de overgebleven olie en voeg dan de sereh, de djeruk purut
blaadjes en wat zout toe met de overige bouillon en breng
dit aan de kook.
Serveren: Verdeel in soepborden eerst de rijstepap, leg er de sliertjes kip op en daarna de lente-uitjes en tot slot de selderijblaadjes.
- Giet de hete kruidige bouillon hierover en sprenkel wat ketjap hierover.
- Garneer het met de gebakken uitjes en geef er de sambal en emping melinjo bij.