Sambal goreng ajam: Indonesische kip gesmoord in kokosmelk en kruiden


Sambal goreng is een basisgerecht, waarin je verschillende groenten, vlees, vis, garnalen of kip in kunt verwerken. Dit is een recept van sambal goreng met kip (en eventueel gekookte eieren). Het is heerlijk pittig en de verse kruiden geven het gerecht een fantastische smaak. Koop op de markt alle verse kruiden en vries deze in aparte afsluitbare zakjes in. Zo heb je ze altijd vers bij de hand.


Voor een beginner lijken de vele kruiden een drempel om echt Indonesisch te koken. Toch is dit niet nodig, want in de meeste recepten gaan dezelfde soort ingrediënten en als je die eenmaal kent, dan is het niet moeilijk om lekkere traditionele Indische gerechten te maken en worden de kruiden een routine. Het is de moeite waard, want Indisch eten is pas echt lekker met verse kruiden! Sereh, salam, djeruk perut, laos (in schijven gesneden), djahé (gember) in stukken gesneden, pandanblad etc. zijn verse kruiden die je kunt invriezen.

Indonesisch eten is het lekkerste als je het een paar uur van te voren of een dag van te voren maakt. Laat de kruiden dan in het gerecht zitten. Pas als je gaat opdienen haal je de kruiden er uit.

Ingrediënten:
- 500 gram kipfilet (of meer)
- 2 uien
- 4 knoflook
- stukje trasi
- 5 rode lomboks (of meer als je van heet houdt)
- 3 kemirinootjes (deze kunnen buiten de vriezer worden bewaard)
- 2 salam blaadjes
- 1 djeruk perut blad
- 1 sereh stengel
- 1 schijf laos
- 1 theelepel ketumbar (korianderpoeder)
- kopje dikke santen
- kopje dunne santen
- zout (en eventueel een kippenbouillonblokje
- 1 flinke theelepel suiker
- zonnebloemolie


Bereiding:
- Snij de kipfilet in kleine blokjes.
- Doe gedroogde kokos in een bakje en schenk er heet water overheen.
- Pers dit goed uit in een zeef boven het bakje en zet het apart. (dikke santen)
- Pers dezelfde kokos opnieuw uit met nieuw heet water en zet dit ook apart (dunne santen)











- Doe de uien, knoflook en rode lomboks in een blender.
- Rooster de kemirinootjes en de trasi 2 minuutjes in de pan die je gaat gebruiken.
- Voeg deze ook toe aan de blender.












- Maal de kruiden fijn in de blender.











- Verhit een paar eetlepels olie en bak hierin de kruidenpasta uit de blender samen met de sereh, salamblaadjes, laos en het djeruk perutblaadje en de suiker.











Voeg dan de kipfilet toe en bak alles goed om en om tot de kipfilet halfgaar is.











- Voeg de ketumbar toe.











- Voeg dan het kopje met de dunne santen toe en zout (en eventueel kippenbouillonblokje).
- Laat het gerecht stoven tot het vocht bijna is verdampt.
- Doe er op het einde het kopje dikke santen bij en laat het gerecht stoven tot de olie uit de santen komt en de saus aan de kip blijft zitten.












- Het gerecht is klaar als de kip gaar is en de saus ingedikt.













SAMBAL GORENG AJAM MET KROKANTE GEKOOKTE EIEREN

Je kunt ook nog gekookte eieren aan het gerecht toevoegen. Eigenlijk is Sambal Goreng Telor een apart gerecht. Je kunt dit met dezelfde ingrediënten (behalve de kip) maken als hierboven beschreven. Het is echter soms makkelijk om de eieren aan de kip toe te voegen, omdat je dan gelijk ook eieren hebt met een heerlijke smaak. Het is wel belangrijk dat je de eieren krokant bakt nadat ze hard zijn gekookt in 10 minuten. Verhit in een anti-aanbak pannetje een laagje olie en bak hierin de eieren voorzichtig rondom krokant. Pas op met spetteren!











Voeg dan de gebakken eieren toe aan de sambal goreng ajam en laat ze nog een paar minuten meestoven!
















Rubriek: kipgerechten

2 opmerkingen:

Tamara zei

Oh dat ziet er lekker uit zeg! Ben wel erg benieuwd hoeveel je precies gebruikt van de kruiden? Ben namelijk niet erg goed in het werken met kruiden.

Indisch Eten zei

De hoeveelheid kruiden staat er bij. Het is even wennen als je nooit eerder met Indonesische kruiden hebt gewerkt. Als je niet van heet houdt, dan kun je de pitjes uit de rode lombok verwijderen. Succes!